До головної...

Особиста думка. Банк


Антон Коноваленко


Додаток 56


У кiнець |  Перелік додатків  |  Попередній |  Наступний |  Повернутись...

Підприємство — до Пенсійного Фонду України


Проект


До Пенсійного Фонду України


З приводу перешкоджання здійснення пенсійних виплат до Пенсійного Фонду України з боку ПАТ "ТойБанк".


На підставі аналізу протизаконних дій ПАТ "ТойБанк", далі Банк, які здійснюються у відношенні Підприємства (вказати реквізити Підприємства — клієнта Банку, номер договору тощо) і відносно інших його клієнтів, фізичних і юридичних осіб, — на підставі відгуків в соціальних мережах, зокрема, даних сайту https://minfin.com.ua, робиться висновок про масовість та системність таких протизаконних дій, що проводяться щодо клієнтів Банку, що призводить до заморожування їх активів.

Внаслідок цього:

— має місце значне зниження надходжень до пенсійного Фонду України;

— внаслідок зменшення пенсійних відрахувань громадянами і підприємствами України, в кінцевому підсумку значно знижуються розміри пенсій громадян України, активи яких виявляються замороженими внаслідок протизаконних дій Банку.

Слід зазначити, що незаконному заморожування їх активів Банком громадяни України практично нічого не можуть протиставити, оскільки Банк протиправно посилається на чинне Законодавство України.

Докази незаконність дій Банку щодо Підприємства наводяться в Додатку 1 до даного листа.

Деякі свідоцтва незаконність дії Банку щодо громадян України наводяться в Додатку 2.

Алгоритм Розрахунку мінімального розміру недоотриманих Пенсійним Фондом відрахувань і нереалізованих громадянами України пенсійних відрахувань відповідно до часу здійснення Банком незаконного заморожування активів наводиться в Додатку 3.

Просимо фахівців Пенсійного Фонду України перевірити відповідність чинному Законодавству України викладеної інформації.

Підприємство вважає, що Банк зобов'язаний надати по Запиту Пенсійного Фонду України всі випадки заморожування активів громадян України з 01 січня 2017 року, із зазначенням термінів, на який було здійснено таке заморожування, із зазначенням причин, за якими воно здійснювалося.

Відповідно, на підставі розрахунків Підприємства, Додаток 3, і даних про терміни та розміри заморожених активів, може бути розрахована мінімальна сума відрахування і нарахувань, тобто сума втрат Пенсійного Фонду України, які Банк зобов'язаний компенсувати за вказаний період Пенсійному Фонду України.

Підприємство передбачає, що незалежно від обсягу заморожених активів громадян і юридичних осіб, а навіть якщо їх розмір і буде менший за розмір мінімальної зарплати, хоча б складати і одну гривню (копійку), незалежно від наявності або відсутності у громадянина або юридичної особи інших джерел фінансових коштів в момент заморожування повного або часткового їх активів, банк в будь-якому випадку і за будь-яких обставин зобов'язаний здійснити відповідні компенсаційні та штрафні виплати як в Пенсійний Фонд України, так і громадянам України, чиї активи їм заморожені в порушення норм чинного Законодавства України.

Штрафні виплати банку — нараховуються внаслідок перешкоджання банком оподаткуванню громадян України.

Компенсаційні виплати банку — компенсація недоотриманих відрахувань і нарахувань внаслідок незаконних дії Банку.

Розморожування активів конкретно Підприємства, заморожених Банком і питання виплат Банком відповідних компенсацій Підприємству, Підприємство буде вирішувати в порядку (судовому), який визначений чинним Законодавством України.

Підприємство передбачає, що, оскільки дії Банку щодо активів громадян України були протизаконними, внаслідок чого громадяни України були залишені без засобів до існування, вони не несуть відповідальність за неможливість своєчасного здійснення виплат до Пенсійного Фонду України.

Підприємство вважає, що протизаконні дії Банку слід розглядати, як пряму протидія діяльності Пенсійного Фонду України та пряме порушення визначають періодичність і розмір пенсійних відрахувань Законів України.

Підприємство просить оцінити можливість внесення до чинного законодавства України норм, здатних поставити за обов'язок банкам України повідомляти до Пенсійного Фонду України про всі без винятку випадки заморожування активів громадян України незалежно від причин, якими банки такі випадки мотивують.

Підприємство передбачає, що відповідні компенсаційні та штрафні виплати до Пенсійного Фонду України та громадянам України, змусять Банк "повернутися" на Законодавче поле України і припинити практику незаконного заморожування Банком активів громадян і підприємств України.

Слід зазначити, що в практиці помічені випадки, коли банк фактично активи заморожує, але всупереч чинному Законодавству необхідні дії, наприклад, повідомлення СБУ про факт заморожування активів не виробляє, тим самим фактично визнаючи, що заморожування активів вироблено незаконно. Відповідна позначка у відомостях, що надходять з банку — наявність/відсутність повідомлення в СБУ, істотно полегшить ідентифікацію випадків протизаконного заморожування активів громадян України, і дозволить "автоматично" (у відповідному програмному забезпеченні) виробляє штрафні та компенсаційні нарахування.

Підприємство віддає собі звіт, що робота співробітників Пенсійного Фонду України над даним зверненням явно займе часу більше обумовленого в Законі України "Про звернення громадян" терміну для відповіді на звернення, тому не має жодних заперечень проти збільшення тривалості обробки цього звернення і додатків до нього настільки, наскільки це буде необхідно.

Підприємство готове відповісти на будь-які питання відповідно до теми, змісту та суті даного звернення.

Підприємство буде вдячно співробітникам Пенсійного Фонду України, якщо вони в зручному для них вигляді і в зручний для них термін повідомлять Підприємству про те, яку саме суму до Пенсійного Фонду України заплатив Банк в зв'язку із заморожуванням саме активів Підприємства (один з випадків), здійснюваного банком протягом трьох місяців з 17 червня 2020 р відповідно до наведених розрахунками.


З повагою, директор Підприємства.


Примітка редактора. В даному листі за текстом не вистачає кількох посилань на відповідні Закони України.