До головної...

Особиста думка. Банк


Антон Коноваленко


Додаток 48


У кiнець |  Перелік додатків  |  Попередній |  Наступний |  Повернутись...

Антимонопольний Комітет України — Підприємству


Антимонопольний Комітет України, далі Комітет

ТОВ "Підприємство", далі Підприємство

Вих. №№130-26.13/05-99 від 05.01.2021 р.

На № не вказано від не вказано


Про залишення заяви без руху і надання інформації

Розглянувши заяву Підприємства (ТОВ "Підприємство") від 05.12.2020 №ЗП-АМК-001 (вх. № 8-01/468-АМ від 08.12.2020 р.) про ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції в діях акціонерного товариства "ТотБанк", далі – Банк, які полягають у включенні у Договори з клієнтами і додатків до них та Правил згадки про третіх осіб, зокрема про Группу ТаГрупа, Антимонопольний комітет України (далі — Комітет), в межах повноважень, повідомляє.

Статтею 19 Конституції України встановлено, що органи державної влади, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Комітет здійснює свою діяльність відповідно до вимог Конституції України, Закону України "Про Антимонопольний комітет України", Закону України "Про захист економічної конкуренції", інших законів та нормативно-правових актів, прийнятих відповідно до цих законів.

Основним завданням Комітету відповідно до статті 3 Закону України "Про Антимонопольний комітет України" є участь у формуванні та реалізації конкурентної політики, зокрема в частині здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції на засадах рівності суб'єктів господарювання перед законом та пріоритету прав споживачів, запобігання, виявлення і припинення порушень законодавства про захист економічної конкуренції.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 7 Закону України "Про Антимонопольний комітет України" Комітет має повноваження розглядати заяви й справи про порушення законодавства про захист економічної конкуренції та проводити розслідування за цими заявами і справами.

Порядок розгляду заяв і справ про порушення законодавства про захист економічної конкуренції визначений Правилами розгляду заяв і справ про порушення законодавства про захист економічної конкуренції, затвердженими розпорядженням Антимонопольного комітету України від 19 квітня 1994 року № 5, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 6 травня 1994 року за № 90/299 (у редакції розпорядження Антимонопольного комітету України від 29 червня 1998 року № 169-р) (із змінами) (далі – Правила).

За результатами попереднього розгляду Заяви встановлено, що її подано без додержання вимог, викладених у пункті 18 Правил, а саме до Заяви не додано наявні у Заявників документи та інші матеріали, що підтверджують викладені у заяві обставини.

За змістом частини першої статті 13 Закону України "Про захист економічної конкуренції" зловживанням монопольним (домінуючим) становищем на ринку є дії чи бездіяльність суб'єкта господарювання, який займає монопольне (домінуюче) становище на ринку, що призвели або можуть призвести до недопущення, усунення чи обмеження конкуренції, або ущемлення інтересів інших суб'єктів господарювання чи споживачів, які були б неможливими за умов існування значної конкуренції на ринку.

Тобто, зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку можливе у діях суб'єкта господарювання, становище якого на відповідному товарному ринку є монопольним (домінуючим).

Зокрема, згідно з частиною другою статті 13 Закону, зловживанням монопольним (домінуючим) становищем на ринку, з-поміж іншого, визнається:

— обумовлення укладання угод прийняттям суб'єктом господарювання додаткових зобов'язань, які за своєю природою або згідно з торговими та іншими чесними звичаями у підприємницькій діяльності не стосуються предмета договору.

Як свідчать матеріали заяви, ТОВ "Підприємство" співпрацювало з АТ "ТотБанк" за договором на розрахунково-касове обслуговування з березня 2014 року до 16 червня 2020 року. Однак, ТОВ "Підприємство" не надано договір щодо співпраці з АТ "ТотБанк".

Враховуючи викладене, на підтвердження висунутих вимог, керуючись статтями 16, 22 та 22 Закону України "Про Антимонопольний комітет України", ТОВ "Підприємство" необхідно у 15-денний термін з дня отримання цього листа надати до Комітету наступну інформацію та копії документів:

1. Копії договорів, укладених між ТОВ "Підприємство" та АТ "ТотБанк" (з усіма додатками, тарифами, змінами та доповненнями, які є їх невід'ємною частиною).

2. Докази монопольного (домінуючого) становища АТ "ТотБанк" на відповідному товарному ринку.

3. Обгрунтування, яким чином права заявника порушуються внаслідок дій чи бездіяльності АТ "ТотБанк", визначених законом як порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Заявник може також надати іншу додаткову інформацію, яка сприятиме більш повному з'ясуванню питань, порушених у заяві.

Інформація з обмеженим доступом (конфіденційна інформація) повинна бути відповідним чином позначена або подана в опечатаному конверті окремо (на конверті та кожній сторінці повинно бути чітко зазначено "інформація з обмеженим доступом") і буде використана згідно з чинним законодавством.

Разом з цим вважаємо за необхідне повідомити, що АТ "ТотБанк" та Група "ТаГрупа" пов'язані між собою відносинами контролю, у розумінні статті 1 Закону України "Про захист економічної конкуренції", тобто є єдиним суб'єктом господарювання.

Відповідно до пункту 19 Правил до отримання вищезазначеної інформації заяву ТОВ "Підприємство" залишено без руху.

У разі невиконання зазначених вимог у встановлений строк заява ТОВ "Підприємство" може бути залишена без розгляду на підставі пункту 19 Правил.


Державний уповноважений

Антимонопольного комітету України Підпис, Ініціал та Прізвище

Їм’я та Прізвище, 251-62-25*61-22