До головної...

Особиста думка. Банк


Антон Коноваленко


Додаток 47


У кiнець |  Перелік додатків  |  Попередній |  Наступний |  Повернутись...

Національний банк України — Автору


Національний банк України

вул. Інститутська, 9. м. Київ. 01601, Україна

телефон: 0-800-505-240

факс +380 (44) 230-20-33, 253-77-50

e-mail nbu@bank.gov.ua

Код ЄДРПОУ 00032106

№14-0004/15443 від 24.01.2021 14:25

Підприємство

Адреса

Про розгляд звернення

Шановний Їм’я та по Батькові!

Національний банк України (далі — Національний банк) розглянув Ваші рекомендації зазначені у зверненні від 25.01.2021 МІ58 (вх. 28.01.2021 № П-150354/4/2220) щодо поліпшення роботи АТ "ТойБанк" та банківської системи в цілому, та повідомляє таке.

Відповідно до статті 2 Закон}' України "Про Національній банк України" Національний банк України е центральним банком України, особливим центральним органом державного управління, юридичний статус, завдання, функції, повноваження і принципи організації якого визначаються Конституцією України, цим Законом та іншими законами України.

Функції Національного банку визначені статтями б. 7 Закон;1 України "Про Національний банк України", зокрема, основною функцією Національного банку е. забезпечення стабільності грошової одиниці України.

Слід зазначити, що банки е незалежними в своїй діяльності і не мають ні організаційного, ні структурного підпорядкування Національному банку України (стаття 5 Закону України "Про банки і банківську діяльність" та стаття 4 Закону України "Про Національний банк України").

Положеннями статті 55 Закону України "Про банки і банківську діяльність" регламентовано, що відносини банку з клієнтом регулюються законодавством України, нормативно-правовими актами Національного банку України та угодами (договорами) між клієнтом та банком.

Разом з тим, незгода з діями банку призводить до виникнення спорів між банком та його клієнтом, вирішення яких, враховуючи норми Закону України "Про Національний банк України" та Закону України "Про банки і банківську діяльність", не належить до компетенції Національного банку.

Варто наголосити, що до переліку функцій Національного банку, визначеного статтею 7 Закону України "Про Національний банк України" не належить вирішення спорів, що виникають при реалізації договірних відносин банків з клієнтами.

Порядок відкриття та закриття банками, їх відокремленими підрозділами, які здійснюють банківську діяльність від імені банку, ті філіями іноземних банків в Україні (далі — банки) поточних, вкладних (депозитних) рахунків, рахунків умовного зберігання (ескроу) клієнтів банків врегульований Інструкцією про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків — резидентів і нерезидентів, затвердженою постановою Правління Національного банку України 12 листопада 2003 року №492 (далі — Інструкція №492).

Зокрема, нормами Інструкції №492 не визначені варіанти доставки заяви про закриття рахунку до банку, але банк, враховуючи ризик-орієнтовний підхід, у свої внутрішніх документах може передбачити варіанти направлення клієнтами до банку заяви про закриття рахунку, зокрема поштовим відправленням. Також, діючим законодавством та нормативно-правовими актами не передбачено обов’язку банкам забезпечувати таку можливість.

Заява про закриття поточного рахунку може подаватися до банку в електронній формі засобами інформаційних, телекомунікаційних, інформаційно-телекомунікаційних систем, якщо це передбачено договором банківського рахунку (пункт 148 Інструкції №492).

Тому, з огляду на зазначене, заява про закриття рахунку в електронній формі може бути подана до банку способом, який передбачено в укладеному між клієнтом та банком договорі.

Стосовно надання рекомендацій банкам щодо опрацювання звернень клієнтів зазначаємо, що з метою поліпшення реалізації конституційного права клієнтів на звернення до банків України рішенням Правління Національного банку України від 28 листопада 2019 року № 889-рш були схвалені та доведені до відома банків Методичні рекомендації щодо організації розгляду звернень та проведення особистого прийому клієнтів у банках України.

Повідомляємо, що перевірка виконання професійних обов'язків працівниками банку, здійснення моніторингу дотримання керівниками та працівниками банку вимог законодавства і внутрішніх положень банку, перевірка відповідності кваліфікаційним вимогам та виконання професійних обов’язків працівниками банку, виявлення та перевірка випадків перевищення повноважень посадовими особами банку належить до компетенції підрозділу внутрішнього аудиту банку відповідно до статті 45 Закону України "Про банки і банківську діяльність".


З повагою
Голова
Їм’я Прізвище

Індекс виконавця: 8106
Гаряча лінія: 0 800 505 240