До головної...

Золота Доба 2007, №5 (6).


Людмила Бідоленко.


МОЛОДЬ ПОТРЕБУЄ МЕЦЕНАТІВ.

У кінець |  Попередня |  Наступна |  Зміст |  Повернутись...

Людство знаходиться на зламі двох епох: літературної та техногенної. Завдяки інтернету на людство звалилася така кількість інформації, що воно починає захлинатися в ній.

Пам'ятаєте казку "Квітка-семикольорова" Валентина Катаева, коли дівчинка Женя побажала мати іграшки, і вони посунули до неї з усіх сторін. "Досить! - жахнулася Женя, хапаючись за голову. - Годі! Мені зовсім не потрібно стільки іграшок. Я пожартувала. Мені страшно..." Але дзуськи! Іграшки сунули і сунули.. Вже все місто було завалено до самісеньких дахів іграшками...

Отак і людство, як дитина, яку засипали іграшками. Вибачайте, інформацією, віртуальним життям та іграми. Відчуття, ніби стоїш в кімнаті, заповненій вщент людьми, які говорять всі одночасно. Всіх чуєш, але дуже швидко голова обертом іде. Де час, щоб подумати, ледь встигаєш всі новини почути. Ця злива заполонила все і викликала стагнацію в суспільстві: нових течій ані в мистецтві чи в літературі, ані в моді чи музиці - не виникло, незважаючи на великий стрибок в техніці.

Але молодь живе в своєму світі, вона ще має ідеї, бо не знає, що за три тисячі років вже все сказано, обговорено і передумано. Тому майбутнє країни залежить від молоді, від її наснаги і творчості.

Людина не може жити тільки для себе. Весь досвід меценатства свідчить про це. Багато талановитих людей без допомоги меценатів, згинули б безвісті, не маючи можливості реалізувати свій хист. Наш Тарас Шевченко, без сторонньої допомоги, залишився б просто кріпаком Енгельгарда. Талановита дівчинка Ніка Турбіна свої вірші написала в 10 років і нею дуже опікувався радянський поет Евтушенко. Чудовий казкар Ганс Андерсен, без допомоги професора Раабека, прожив би життя бідняка, розважаючи казками тільки своїх дітей.


***

"Масовий літературний рух, завжди є необхідною історичною передумовою для народження геніальних письменників" - зазначав О.Бушмін. Але щоб той рух почався, необхідно підтримувати талановиту молодь, тому часопис віддає сторінки рубрики "Проба пера" творам молодих талантів.

На вулиці Чорновола стоїть гімназія №153 ім. О. С. Пушкіна. Гімназія грає значну роль в навчанні талановитої молоді. Кожен з вчителів намагається цілковито розкрити творчі здібності дітей. В гімназії вже другий рік працює журналістська студія. Керівник студії - Бідоленко Людмила - педагог, лауреат літературної премії імені Марії Фішер Сміж (Канада). Учні вчаться відбирати матеріал для газетних статей, узагальнювати, писати статті-есе, фейлетони.

Гімназисти беруть участь у творчих конкурсах, стають переможцями.

У 2007-2008 н.р. перемогли у конкурсах, олімпіадах такі студійці:

- Конкурс творів "Безсмертний подвиг українського народу": Маслюк Марина.

- Конкурс знавців української мови ім. Петра Яцека: Яковлєв Вадим, Маслюк Марина, Грушевська Дарина.

- олімпіада з української мови та літератури: Доценко Наталя, Сердюк Олександр.

Колишні вихованці гімназії, випускники інституту журналістики нац. Університету ім.Т.Г. Шевченка працюють на телеканалах "Інтер," "1+1", "5 канал", це: Ольга Кошеленко, Тетяна Карпенко, Катерина Лебєдєва.

Сподіваємось, що і нинішні учні стануть знаними людьми і принесуть славу Україні. Сьогодні ми знайомимо вас з деякими творами молодих авторів.

2008

До початку |  Попередня |  Наступна |  Зміст |  Повернутись...