До головної...

Золота Доба 2007, №5 (6).


Віктор Білібін.


ДОСЛІДЖЕННЯ КРАЇНИ,
«ДЕ МАКАР ТЕЛЯТ НЕ ПАС».

У кінець |  Попередня |  Наступна |  Зміст |  Повернутись...

Вперше твори друкувалися в часописах "Осколки" у 1883 році

У нас і в суспільстві, і у пресі до цього часу ще існують украй хибні уявлення про країну, "Де Макар телят не пас". Її уявляють собі чимось жахливим! Насправді це зовсім не так. Спробуємо встановити правильні погляди на предмет.

У країні тій, оскільки там Макар телят не пас, немає, вочевидь, зовсім телятини. Це по-перше. Тому вираз "Ех ти, телятина!" там не заведено; замість нього прямо кажуть "Ех ти, передплатник!" або "Ех ти, акціонер!" і т. ін, дивлячись по обставинах.

Не маючи згубного прикладу телят перед очима, місцеві жителі не приходять в теляче захоплення від ніг приїжджої танцюристки або іноземної каскадерки. Гласні ніколи не мають телячих голів. Молоді люди не займаються телячими ніжностями.

Немає телят, немає, звичайно, ні корів, ні биків, ані рогатих чоловіків. Жителі зовсім не знають яловичини. Жителі варять суп з більярдних куль і зубочисток. Немає там і баранів. Обивателі щасливі, бо ніхто і в думках не має їх в баранячий ріг зігнути.



Літературна енциклопедія


Літературна граматика

Найбільший іменник - звичайно, передплатник.

Прикметник, в даний час майже необхідний, - премія, що обертає священний храм літератури в торговий ринок.

З числівників чудові особливо перше, друге і третє застереження. Неозначена форма - "з одного боку не можна не признаватися, але з іншого боку не можна не зізнаватися.". Обставини образу дії - "не залежні від редакції обставини".

Займенник - "і нашим, і вашим".

Наказовий спосіб - "мовчи і в'янь" (з байок Крилова).

Літературна метеорологія і фізика

Погода постійно похмура, повітря важке, дихати важко, сильний тиск атмосфери. "Досвідчені" літератори завжди дізнаються, звідки вітер дме, і тримають "ніс за вітром".


Літературна фауна і флора

Процвітає скотарство. Відома особлива порода так званих "ласкавих телят". Просимо відрізняти їх від "макарових телят". Обробляються "баранячі роги". Чудові "московські раки".

Виростають яблука розбрату, фіги (для охочих почати нове видання) і полуниця.

Літературна війна

Називається "полемікою" і полягає в тому, що один пошле другому друкованого "дурня" і отримає здачу "бовдура". Швидко, зручно і не кровопролитно.


Літературні шляхи сполучення

Біля питання і сюжету ходять звичайно "обхідними шляхами". На літературному шляху багато купин, вибоїн і камені спотикання. Він усіяний терніямі. По сторонах літературного шляху стоять у вигляді, так би мовити, верстових стовпів розділові знаки.


Літературний устрій

Видавець - це міністр фінансів, редактор - міністр внутрішніх справ. Коректор - це літературна прачка, що спостерігає за чистотою правопису.


Літературне кладовище

Складається з червоних хрестів над статтями, загиблими в розквіті сил.


Літературний маскарад

Полягає в тому, що автор ховається під костюмом псевдоніма. Наприклад - І. Грек.



Якби


Якби на світі не існувало сонця, то довелося б постійно палити свічки і гас.

Якби довелося постійно палити свічки і гас, то чиновникам не вистачало б їх платні і вони брали б хабарі.

Отже, чиновники не беруть хабарів тому, що на світі існує сонце.


Якби людина ходила вниз головою, то у неї вгорі були б ноги. Якби у неї вгорі були ноги, то солдати не могли б робити під козирок офіцерам і дисципліна страждала б. Якби дисципліна страждала, то російські війська не були б такими непереможними. Отже, російські війська непереможні тому, що людина не ходить вниз головою.


Якби бики і кури, ходили засмажені, то не потрібно було б розводити плиту і, отже, було б менше пожеж. Якби було менше пожеж, страхові товариства не підвищили б так жорстко страхову премію. Отже, страхові товариства підвищили так жорстоко страхову премію тому, що бики і кури не ходять засмажені.


Якби гарненьким панночкам було дозволено (і не вважалося б непристойним) цілуватися з молодими людьми скільки подобається, то жоден гімназист 8-го класу не кінчив би курсу за відсутністю вільного для занять часу. Якби жоден гімназист не кінчив курсу, не було б університетів. Якби не було університетів, не було б і університетських безладів. Отже, університетські безлади відбуваються єдино тому, що гарненьким панночкам не дозволяють цілуватися скільки їм подобається.

2007

До початку |  Попередня |  Наступна |  Зміст |  Повернутись...