До головної...

Вітання ЖКГ


Антон Коноваленко



Опус 19022018/1

У кiнець |  Повернутись...

19 лютого 2018 року


Якщо звернутися до споживачів Київенерго з питанням, чи відповідають якість та вартість послуг опалення реаліям ринку, то переважна їх більшість відповість категорично — ні.

Тривала історія стосунків споживачів та сучасного Київенерго почалася в момент набуття Україною незалежності.

Переважна більшість споруд тепломереж та генеруючих тепло потужностей — спадщина радянських часів. Якщо мова їде про житловий фонд, введений в експлуатацію до 1990 років, то підтримання у ньому функціонування тепломереж виконується в аварійному порядку. Тобто, приватизувавши потужності і мережі, не вклавши в їх будівництво ні копійки, не вкладаючись в їх поточний ремонт, Київенерго за скаженими розцінками надає послуги опалення сумнівної якості.

Слід зазначити, що Київенерго без сумнівів і сорому використовує своє монопольне становище на ринку відповідних послуг — за оцінкою деяких експертів вартість послуг Київенерго завищена вдесятеро. Слід підкреслити, що відповідні державні установи не виконують свої обов’язки щодо зменшення апетитів Київенерго.

Перейдемо до прикладів.

По перше.

Візьмемо «мікрорайон» — два дев'ятиповерхові будинки отримують тепло від однієї, загальної для них, бойлерної. Сумарна опалювальна площа цих будинків — 10800 м2. На основі даних квитанції за січень 2018 року вартість опалення одного квадратного метра дорівнює — 28,78 грн./м2. Таким чином сумарна вартість послуг опалення одної бойлерної — більше ніж 300 тисяч грн. (308705,03!!!). Наприклад, за даними 2015 року повна вартість будівництва бойлерної «з нуля» складає півтора мільйона грн. Тобто за п’ять місяців така бойлерна за даним прикладом повністю поверне гроші, що вкладені у іі будівництво, в подальшому буде приносить тільки прибуток. Це вже надприбутки!

Друге.

Середньостатистичний пенсіонер, мешканець однокімнатної квартири с площею опалювання 38 м2, щомісяця сплачує за опалення в середньому 1100 грн. (в опалювальний сезон — п’ять місяців на рік ) — при тому, що мінімальна .пенсія 1452 грн. Якщо доповнити цю суму іншими видами комунальних послуг, то підсумковий результат у гривнях наочно демонструє — пенсіонерові залишається лише згинути від голоду…