До головної...

Особиста думка. Банк


Антон Коноваленко


Додаток 26.8


У кiнець |  Повернутись...

Звернення 3. Додаток 8


Додаток 8

До Звернення 3

"Порушення ПАТ "ТойБанк" (ТаГрупа)

деяких Законів, Актів та Норм чинного законодавства України"

В Договорі між Банком та Підприємством, надалі Договір, і в додатку до нього "Правила (договірні умови) обслуговування банківського рахунку та дистанційного обслуговування клієнтів корпоративного бізнесу АТ "ТойБанк", надалі Правила, які Банк змушує заключати клієнтів, є пункти, які встановлюють пріоритет права інших країн, внутрішніх корпоративних правил іноземних компаній та внутрішніх правил Банку над Законами, Актами і Нормами чинного Законодавства України, а також пункти, які прямо та безпосередньо суперечать нормам чинного Законодавства України.

01 Роздивимось Договір та Правила: "Правила (договірні умови) обслуговування банківського рахунку та дистанційного обслуговування клієнтів корпоративного бізнесу АТ "ТойБанк" (зі змінами)" прийняті згідно Наказу № *** від 24.06.2020 р. у якості Додатку №1 до Договору АТ "ТойБанк" із клієнтами.

02 У Розділі Правил "Терміни, що вживаються у тексті правил, використовуються в наступному значенні" є такий термін, цитуємо:

"Група ТаГрупа — юридична особа "ТаГрупа Дотого", створена та діюча за законодавством ТаКраїна та зареєстрована в Торговому реєстрі компаній ТаКраїна під номером № ***, а також її члени, зокрема юридичні особи (включаючи їх філії та структурні підрозділи), в яких ТаГрупа Дотого є акціонером (учасником) та/або які прямо або опосередковано контролюються "ТаГрупа Дотого" через володіння акціями або частками у статутних капіталах незалежно від фактичного розміру частки та/або шляхом договірного або фактичного контролю."

Таким чином, Банк прямо вказує на те, що він, Банк, контролюється групою, яка належіть до юрисдикції іншої країни. Але ж Банк зареєстрований в Україні відповідно до діючого Законодавства України и мусить виконувати її Законі. Не може суб’єкт українського права виконувати юрисдикції, яка не є українськими.

У даному випадку має колізія інтересів громадян України і ТаКраїна. Даний пункт необхідно виключити, оскілки Банк оперує на території України у відповідності із її чинним Законодавством.

03 У Розділі Правил "Терміни, що вживаються у тексті правил, використовуються в наступному значенні" є такий термін, цитуємо:

"Законодавство з принципом екстратериторіальності — нормативно правові акти США, Європейського Союзу та інших країн світу, а також розпорядчі документи ООН та/або інших міжнародних організацій, рішення яких є обов’язковими для виконання на території України та/або на території ТаКраїна та/або на території країн присутності компаній ТаГрупа (перелік країн, де присутня ТаГрупа, розміщено на сайті https://totbank.com), політики та правила Групи ТаГрупа, в тому числі направлені на впровадження нормативно-правових актів, вказаних в цьому визначенні."

Даний пункт встановлює пріоритет інтересів ТаГрупа над правами громадян України які гарантуються їм Конституцією України. Існує відповідний порядок приєднання України до міжнародних угод та відповідний порядок внесення змін до Законів України, але ж всі ці приєднання та зміни не можуть бути прийняти всупереч нормам Конституції України, які гарантують права громадян України як громадян незалежної держави.

Також требі підкреслити, що посилання, цитуємо "на території країн присутності компаній ТаГрупа (перелік країн, де присутня ТаГрупа, розміщено на сайті https://totbank.com), політики та правила Групи ТаГрупа" взагалі вже знаходиться поза межами не тільки юрисдикції України, но і за межами здорового глузду.

Не можуть виконуватися на території України які б то не було правила і норми інших країн які суперечать Законам України або не обумовлюються в чинному Законодавстві України.

Даний пункт необхідно виключити, оскілки він суперечить Законодавству України.

Підприємство змушено нагадати, що України не є колонією ТаКраїна.

України — незалежна держава.

04 У Правилах серед іншого вказано, цитуємо: "11.7. За ініціативою Клієнта Рахунок закривається:

— на підставі заяви Клієнта, та/або

— у разі незгоди Клієнта із запропонованими Банком змінами до Договору.

Всі наявні залишки грошових коштів перераховуються на рахунок, вказаний Клієнтом, або на відповідний внутрішньобанківський рахунок і можуть бути отримані Клієнтом за його першою вимогою з урахуванням вимог Законодавства.

У разі розірвання Договору з будь-якої підстави з зазначених у цьому пункті, Клієнт зобов’язаний погасити існуючу заборгованість перед Банком за Договором не пізніше дати розірвання Договору."

Треба звернути увагу на те, що Банк має відповідну Заяву від Підприємства, у Підприємства немає заборгованості перед Банком, але ж Банк протягом чотирьох місяців не здійснює перерахування коштів Підприємства на його новий рахунок всупереч вказаному пункту Договору.

05 У Правилах серед іншого вказано, цитуємо:

"11.8. Сторони дійшли згоди, що Договір може бути розірвано та/або Рахунок може бути закритий за ініціативою Банку у наступних випадках:

— у випадку наявності чи можливості настання будь-якої події, результату або обставини відносно Клієнта чи здійснюваних Клієнтом операцій, що, на думку Банку, може мати негативний вплив для Банку та/або Групи ТаГрупа, в тому числі, але не обмежуючись, призводить або може призвести до матеріальних збитків та/або мати негативний комерційний ефект для Банку та/або негативно впливати на репутацію Банку та/або Групи ТаГрупа та/або, на думку Банку, призводить або може призвести до будь-яких інших негативних наслідків для Банку та/або Групи ТаГрупа…"

Даний пункт Договору є протиправним та злочинним.

В ньому серед іншого стверджується, що Банк, всупереч нормам та процедурам чинного Законодавства України, надає собі право, керуючись тільки свою думкою, приймати односторонні рішення щодо співпраці із клієнтами, навіть в тих випадках, коли це регламентується чинним Законодавством України.

Даний пункт необхідно виключити, оскілки він суперечить Законодавству України.

Слід підкреслити, що наявність даного пункту в договорі є спробою встановити в односторонньому порядку конкурентні переваги для Групи ТаГрупа, що суперечити чинному Законодавству України, відповідно до якого створено і працює на українському ринку АТ "ТойБанк". Необхідно зобов'язати Банк прибрати цей пункт з усіх договорів, що укладаються з громадянами України та українськими підприємствами.

06 У Договорі серед іншого вказано, цитуємо:

"9.5. Банк інформує Клієнта, про те що Банк входить до складу групи ТаГрупа (ТаКраїна), а Клієнт усвідомлює та згоден з тим, що будь-яка інформація отримана Банком стосовно Клієнта може використовуватись всередині групи ТаГрупа (ТаКраїна). При цьому за будь-яке несанкціоноване розголошення такої інформації з боку ТаГрупа (ТаКраїна) Банк несе відповідальність перед Клієнтом відповідно до вимог Законодавства."

Цей пункт прямо суперечить нормам чинного Законодавства України, які регламентують обробку, використання, поширювання, передачу і отримування особистої інформації громадянина України.

Цей пункт нібито надає Банкові нібито законні підстави надавити інформацію про громадянина України третій стороні, яка не належить до юрисдикції України і не є суб’єктом чинного Законодавства України.

Не може суб’єкт Законодавства України, яким є Банк здійснювати обробку, використання, поширювання, передачу і отримування особистої інформації громадянина України на користь інших держав, підприємств, та промислових та банківських груп, які не належать до держави Україна та її юрисдикції.

Слід підкреслити, що Банк, будучи структурою, яка контролюється ТаГрупа (ТаКраїна), не в змозі проконтролювати яким саме чином ТаГрупа (ТаКраїна), суб’єкта права ТаКраїна, розпорядитися отриманою інформацією і не в змозі забезпечити законність її використання.

Даний пункт необхідно виключити, оскільки він суперечить Законодавству України і не забезпечує захист інформації про громадян і підприємствах України від зловживань з боку ТаГрупа (ТаКраїна).

Підприємство змушене нагадати, що Україна не є колонією ТаКраїна.

Україна — незалежна держава.

Даний пункт необхідно виключити, оскілки він суперечить Законодавству України.

07 У Договорі серед іншого вказано, цитуємо:

"9.4. Уклавши цей Договір, Клієнт надає Банку свою згоду та право збирати, зберігати протягом необмеженого часу, обробляти, використовувати, поширювати, передавати і отримувати інформацію (дані про Клієнта, відомі Банку та/або третім особам, у зв’язку з укладенням та виконанням даного Договору, в тому числі банківську та комерційну таємницю):

— необхідну Банку для надання послуг Клієнту у відповідності до внутрішніх процедур Банку;

— необхідну третім особам для забезпечення виконання ними своїх функцій або надання послуг Банку включаючи, але не обмежуючись послугами з відповідального зберігання документів, ведення архівів, проведення заходів щодо впорядкування існуючої заборгованості Клієнта тощо відповідно до укладених між такими особами (організаціями) та Банком договорів;

— необхідну в інших випадках відповідно до вимог Законодавства України.

Своїм підписом під цим Договором Клієнт засвідчує, що він розуміє та погоджується з режимом використання інформації, що зазначений у цьому пункті Договору.

Сторони погодили, що Клієнт не матиме до Банку жодних претензій в разі вчинення останнім будь-якої дії, зазначеної в цьому пункті Договору."

Даний пункт має бути приведений до відповідності чинному Законодавству України.

Замість "протягом необмеженого часу" має бути "на термін дії цього Договору. Після закінчення терміну дії Договору або зупинення його дії за ініціативою однієї із сторін всі дані Клієнта повинні бути видалено із комп’ютерних баз даних, а паперові копії документів знищено".

Має бути виключено "та/або третім особам" — цей Договір між Банком та Клієнтом. Треті особи тут ні до чого.

Треба виключити пункт "— необхідну третім особам для забезпечення виконання ними своїх функцій або надання послуг Банку включаючи, але не обмежуючись послугами з відповідального зберігання документів, ведення архівів, проведення заходів щодо впорядкування існуючої заборгованості Клієнта тощо відповідно до укладених між такими особами (організаціями) та Банком договорів" інформацію.

Всі ці питання регламентує пункт "— необхідну в інших випадках відповідно до вимог Законодавства України" інформацію.

Взагалі, всі ці питання регламентує чинне Законодавство України.

Як регламентує і відповідальність за дії, які суперечать або не відповідають чинному Законодавству України.

У Договір також необхідно додати пункт, який зобов'язує Банк повідомляти про всі випадки передачі інформації про клієнта третім особам.

Роздивимось зміст пункту, цитуємо: "Своїм підписом під цим Договором Клієнт засвідчує, що він розуміє та погоджується з режимом використання інформації, що зазначений у цьому пункті Договору.

Сторони погодили, що Клієнт не матиме до Банку жодних претензій в разі вчинення останнім будь-якої дії, зазначеної в цьому пункті Договору."

У тих випадках, коли Банк здійснює дії, перераховані в даному пункті, з порушенням вимог чинного Законодавства України, цей пункт не звільняє Банк від відповідальності, цей пункт має чисто психологічне значення і є таким, що здійснює психологічний тиск на громадянина Такі дії ж протиправними і мають відповідні наслідки згідно Статті 231 Цивільного Кодексу України: "Правочин, вчинений особою проти її справжньої волі внаслідок застосування до неї фізичного чи психічного тиску."

08 Виникає питання, чи здійснює НБУ моніторинг юридичних документів Банку на відповідність їх чинному Законодавству України?

Якщо здійснює, то в якій саме частині?