До головної...

Золота Доба 2007, №5 (6).


Любов Савіна.


РЯТУЮЧИСЬ ВІД ІНТЕРНЕТА...

У кінець |  Попередня |  Наступна |  Зміст |  Повернутись...

ЯКИМ ЧТИВОМ СВІТ ЗАПОВНЮЄ СВОЄ ДОЗВІЛЛЯ РЯТУЮЧИСЬ ВІД ІНТЕРНЕТА


Борис Стругацький, спілкуючись на своєму сайті з шанувальниками, відповів якось: "Існує скільки завгодно прихильників Пруста, які в дитинстві перечитували Луї Буссенара, але не існує зовсім людей, вподобавших Великої літератури, що перейшли раптом (при повному розумі і тверезі) на низькопробне чтиво. Можливо, це єдиний об'єктивний доказ існування високої і низької літератури".

Спілка письменників України нараховує більше, ніж півтори тисячі літераторів, але увага читаючої публіки фокусується на одних і тих же іменах. Книжки Оксани Забужко "Польові дослідження..." та про Лесю Українку, романи Марії Матіос та Ірени Карпи, книги Сергія Жадана, Андрія Куркова, Любко Дереша та Тараса Прохасько на прилавках не затримуються і відомі в Европі і Росії. Але українські читачі здебільшого "перебиваються" газетними статтями або політичними шоу, а наші діти - скороченими викладами творів шкільної програми.

На російському ринку перші місця займають містика та історичні життєписи і дослідження, як-то книжки Д. Лихачова або 16-томне видання "Білогвардійського роману" або "Даніель Штайн, перекладач", яка у білорусів, наприклад, посіла тільки десяте місце. Лідером має шанс стати дебютний фантастичний роман Дмитра Глуховського - "Метро 2033", який на "ЕвроКоні" назвали "Кращим дебютом" 2007 року.

Білоруси віддають перевагу розумній і серйозній літературі, бо дещо набридли іронічні детективи Донцової, які більше нагадують перекази сюжетів з книжок по криміналістиці, на відміну від іронічних детективів Іоанни Хмелевської. За повідомленнями білоруських ЗМІ, Національний інститут освіти Білорусі вирішив дещо скоротити і полегшити шкільну програму по літературі. Ідея непогана, враховуючи завантаженність дітей навчальними завданнями. Шкода тільки, що до списку викресленної прози попали повісті Василя Бикова "Облава" та Івана Шамякіна "Жертви"; зі знаменитою п'єсою Янки Купали "Тутешні" знайомитимуть тільки майбутніх філологів; твори Ніла Гілевича та Ригора Бородуліна скоротять в учбових програмах до декількох віршів. Хоча, що до останнього, то таке відношення не дивне, адже йому дехто приписує авторство злої сатири на Лукашенка, "кинутої" в Інтернет. Шкільна програма деполітизується. Аби не деморалізувалась.

По рейтингу найбільш продаваємих книжок в 2007 році, остання книга Джоан Роулінг "Гаррі Поттер і фатальні мощі" займає тільки сьоме місце. На третьому - роман Джонатан Сафран Фоєр "Жахливо голосно і позамежно близько". Історія, яку розповідає хлопчик, батько якого загинув в одній із башт-близнюків 11 вересня 2001 р. Дуже зворушлива історія.

На другому місці опинилася Діана Сеттерфільд з "Тринадцятою казкою", якою зачитується Америка і Англія, та й Европа не відстає. Книгу написала скромна провінційна вчителька, якій тільки права на видання роману принесли 2 мільйона доларів. Головна героїня, Маргарет Лі, отримує несподівану пропозицію: стати біографом знаменитої письменниці Віди Вінтер, про яку ніхто не знає правди. Вона опиняється в домі з привидами минулого, де розгортається історія сестер-близнючок, яка химерно переплітається з її життям і поступово доводить до розв'язки таємниці, що полонила розум багатьох поколінь читачів, - таємниці "тринадцятої казки".

На першому місці книга, яка була номінована на Пулитцеровську премію 2001 року, що є одна з найпрестижніших нагород США. На російську мову її переклали тільки в 2007 році. Це твір Дейва Еггерса "Несамовитий твір приголомшуючого генія". Історія новітніх часів і покоління ікс очима двадцятилітнього чоловіка, що опинився в скрутному становищі. За останні сорок років ні один твір не викликав таку бурю відгуків.

Букеровську премію за 2007 рік віддали Енн Енрайт за сімейний роман "Збори", де таємниці і любовні інтриги займають однакове місце.

Фантастичний роман "Дорога" Кормака Маккарті, що отримав Пулитцеровську премію США за 2007 рік екранізують. Можливо, ми раніше побачимо, як після апокаліпсу батько намагається вивезти сина з країни, де хазяйнують мутанти і мародери, а ніж прочитаємо його.

В Англії теж перші місця займають книги жахів та фентезі. "Жах" Дена Сіммонса та "Інферно" під редакцією Елен Детлоу, яка влучно назвала збірку, що може до смерті налякати читачів.

2007